Explore

Car Seat Safety Quiz: Check Your Answers!

How well did you score on our Car Seat Safety Quiz? Check out the answer key below:

1. Is this child properly restrained?

Question 1

Answer: 

This child’s straps are too loose. To check for the correct tightness, remove the slack from the legs and pull the harness tight. Attempt to pinch the harness webbing at the shoulders horizontally. If you are able to pinch the harness, it is too loose. If your fingers slip off and you cannot pinch the harness, the straps are properly tightened. (Note: You may have to remove or move the strap covers to check this.)

2. This car seat is installed using both the lower anchors (part of the LATCH system) and the seatbelt. Is that the safest method?

question2answer1

Answer: 

With the exception of a very few seats (check your manual to see if your seat is one of these), car seats should never be installed with both the lower anchors and the seat belt at the same time.

Both lower anchors (part of the LATCH system) and the seat belt are equally safe when used properly. But remember, the lower anchors have a weight limit, so check your vehicle and car seat manuals before installation.

3. What’s wrong with this picture?

anserh copy

 

Answer: 

A proper booster fit is when the seatbelt lays flat across the middle of the collar bone and rests across the thighs, contacting the hip bones on both sides. The belt should never rest on the belly as it may cause significant injuries to internal organs and spine in a crash.

4. True or False: This 6-year-old girl can safely ride in the front seat of the car.

question4answer copy

Answer: 

The forces of a crash are significantly greater on front seat passengers, and prior to puberty, the bones are not strong enough to withstand the forces of a crash. Children should ride in the back seat for as long as possible, at least until they hit puberty.

5. Is this child properly restrained?

Question 5

Answer: 

The chest clip serves to position the harness prior to a crash. It should rest on the middle of the sternum at armpit height. If the clip is too high, it could restrict airflow. If it is too low, it could cause both internal damage to the abdominal organs in a crash and cause the straps to slip off the shoulders. The blankets are a safe way to help keep him centered in the seat and prevent his head from tipping.

6. What’s wrong with this picture?

Question 6

Answer: 

When rear facing, the straps need leave the seat at or below the child’s shoulders. If they are too high, the child may ride up in the seat in the event of a crash and potentially sustain a head injury or a leg injury from the harness.

7. Is this child properly restrained?

7 cnewopy

Answer: 

Infant seats are able to be installed with the seat belt without a base, provided the seat belt locks and you are able to get the seat at the correct angle with less than 1 inch of movement at the belt path. Check your manual for more information.

8. True or False: This child is too old for a rear-facing car seat.

8

Answer: 

Rear facing is safest as long as the child fits within the limits of the seat, and this child is within the height and weight limits of the seat shown. His harness is tightened so that no slack can be pinched at the collar bone and the chest clip is at armpit height.

9. What is the safest option for this 18-month-old?

9 copy

Answer: 

This child is well within the rear-facing limits of virtually all convertible car seats available in the United States. Research shows that between 12 and 23 months, there is a 532% greater risk of catastrophic injury in children who forward-face as compared to those who rear face.

Want to give our quiz another go? See if you can get a perfect score the second time around!

Article Posted 5 years Ago

Videos You May Like